Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. március 19., szerda

Pénz-Ügy - Könyvelők, szabadúszók és engedélyezettek

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 03. 18, kedd  

A romániai törvények értelmében a számviteli szakmában vannak szabadúszók és vannak alkalmazottak. Vannak, akik könyvelhetnek és aláírhatnak mérleget, illetve vannak, akik csak könyvelhetnek és nem írhatnak alá mérleget. Azonban akár magánvállalkozó és szolgáltatói szerződéses, akár alkalmazott és munkaszerződéses, mérleget mindkét esetben az írhat alá, aki a felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkezik. Az alkalmazott, egyetemmel rendelkező könyvelő csak annak a cégnek a mérlegét írhatja alá, ahol alkalmazott.  

2008. március 5., szerda

Ki lehet könyvelő? Vagy ki lehetne?

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 03. 04, kedd 

Romániában a könyvelői szakmát, éppen úgy mint a közjegyzőit, ügyvédit, orvosit a nagybetűs TÖRVÉNY szabályozza. De hát valami furcsa módon, a könyvelői szakmában senki sem tartotta jó ideig fontosnak a törvényt. Azt szoktam mondogatni, ha képesnek titulálta magát, még a vécésnénike is könyvelt. Csak úgy kinevezte magát könyvelőnek és könyvelt.