Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. április 30., szerda

Pénz-Ügy - A multik és a vállalkozók

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 04. 29, kedd

Haragszunk a multikra, az idegenekre, a kínaiak dömpingtermékeire, áruira. Elveszik a munkánkat, megélhetésünket, a kis- és nagykereskedőink, fa-, fém- és minden más iparunk, út- és házépítőink, és más vállalkozóink pozícióját rengetik meg alapjaiban. 

2008. április 16., szerda

Pénz-Ügy - A ránk szakadt Unió

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 04. 15, kedd

Hiába örültünk neki, nem olyan fényes nekünk az Európai Unióban lenni. Legalábbis nem annyira, amennyire elképzeltük. A kis- és középvállalkozóknak biztosan nem, és azok könyvelőinek sem. Az Unióba való belépés előtti években már próbáltunk alkalmazkodni a piaci körülményekhez és jogharmonizáltunk. 1999-ben már a Pénzügyminisztérium is nagyszabású módosításba kezdett, ami a számviteli és könyvvizsgálati szabályozást illeti. Minden új törvényre azt hittük, hogy ez már az utolsó, mert ez uniós, de mégis, egyszerre csak ránk szakadt az egész uniós jogi szabályozás. Nekünk egy-két év alatt annyit kellene tudni kapitalizmusul, mint másnak, aki beleszületett, és több generáció óta gyakorolja. 

2008. április 2., szerda

Pénz-Ügy - Vállalkozók és könyvelők

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 04. 01, kedd

Eddig arról beszéltem, hogy ki a könyvelő, milyen képesítéssel, milyen engedéllyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy könyvelhessen, mérleget készíthessen, mekkora és milyen a felelőssége stb. De a könyvelő nem önmagának, hanem a vállalkozónak könyvel, és „hozott anyagból” dolgozik. A vállalkozónak van-e szüksége képesítésre, vagy elég rábíznia magát és cégét a könyvelőre, s ha valami gubanc van, akkor „a könyvelőm ezt nem mondta, a fene…”, és elő a csatabárddal?