Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. június 25., szerda

Pénz-Ügy - Még egy kevés a pénztárkönyvről és egyebekről

Megjelent:  Csíki Hírlap, 2008. 06. 24, kedd

Nemrég hallottam, hogy „vállalkozóbarát” törvényeink ötezer olyan cikkellyel rendelkeznek, melyek különféle büntetéseket, cégre róható penzumokat tartalmaznak. Félelmetes.

A házi pénztárral kapcsolatos szabályok be nem tartása miatt is van még egy jó pár. Ilyen szabály az is, hogy mindig napra készek kell lennünk a pénztárkönnyvvel, a pénztárban kell lennie annak a pénznek, amivel a pénztárkönyv szerint rendelkezünk. Jó, ha megérdeklődjük a könyvelőnktől, ha nem tudnánk pontosan, hogy nekünk mennyi pénzünk is van a házi pénztárban – a könyvelés szerint. Mert a pénzügyőrség ellenőrzésekor például kérésre be kell mutatnunk az összeget. Súlyos következményei lesznek, ha nem tesszük. 
 

2008. június 11., szerda

A vállalkozás könyvei (3.) - Mese a mostoha pénztárkönyvről

Megjelent:  Csíki Hírlap,2008. 06. 10, kedd

A múltkoriban a legfontosabb három nagykönyvünk közül kettőről: a naplóról és a főkönyvről írtam, a leltárkönyvről még nem. A naplón belül, mert hogy a nagy napló sok kisebbre oszlik, a sok kicsi napló közül az áfa (tva) kapcsán, a vásárlások és eladások naplóiról is. A vásárlási és eladási naplókon kívül egy másik nagyon fontos könyv, egy „kis- vagy résznapló”: a cégünk pénztárnaplója. A pénztárnapló, kasszakönyv vagy pénztárkönyv (Registru casa), bárhogy is nevezzük, cégünk készpénz (lejes és valutás) forgalmát és egyenlegét tükrözi. És érthetetlen módon vállalkozóink egyik misztifikált tevékenysége, mumusa, mert ebben az esetben még annyira sem szeretik a papírmunkát, mint máskor.