Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. december 24., szerda

Karácsonyi gondolatok arról, hogy van jó a válságban

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 12. 23, kedd

A nagy karácsonyi készülődésben már majdnem-majdnem elfeledkeztem a válságról, persze csak azokon a hétvégi napokon, amikor otthon és nem a munkahelyen kellett dolgozni. Remélem, még nagyon sok kedves olvasóm így van ezzel. Mert ez a jobbik eset.

Ez időtájt az szokott lenni, hogy amíg az asszony a karácsonyi takarítással, díszítéssel, a függönyökkel, az ajándékvásárlással, vanília és fahéj illatú bejglivel tusakodik, addig a férfiember egy válságos kocsma kisebb készletét szerzi be jóféle itókából. Tevékenysége koronájaként pedig, a tévézés mellett, fejszével, fűrésszel és egyéb fehér fegyverekkel legyőzi a gonosz vastag fenyőtörzset, végrehajtva a világ legbékésebb fegyvertényét: előkészíti díszítésre az angyalnak a karácsonyfát. 
 

2008. december 10., szerda

Mi a jó a válságban? (2.)

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 12. 09, kedd

Sohasem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor mi is, akik pedig csak négyévente egyszer rúgunk a votat nevű labdába, türelmetlenül várjuk az új kormányt, és az Ő gazdaságélénkítő programját. Mert amíg más országokban azzal foglalkoznak, mit találjanak ki, hogy elinduljon, vagy legalábbis ne zuhanjon szabadesésben tovább a gazdaság, mi még azt sem tudjuk, hogy is állunk, mi a valóság, még mindig hisszük is, nem is, hogy válság van. Truman volt amerikai elnök mondta: „a recesszió az, hogy a szomszédod elvesztette az állását, a gazdasági válság az, ha te is elveszted”.