Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2010. március 31., szerda

Olyan, mint az időjárás…

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 30, kedd


Úgy kellene a gazdasági jó hír a lelkünknek, a közérzetünknek, mint a napsütés, az igazi tavasz a szervezetünknek. De amilyen az időjárás, olyanok a hírek. Egyszer rövidujjasak, s egy kicsit vidámabbak, jobb hangulatúbbak, és arról szólnak, hogy nem kell adóelőleget fizetni, ezáltal a nem létező nyereségadót megadózni. De a másik oldalon máris borús, télies, mégis aggódhatunk, tele bizonytalansággal, mert ha nem lesz igaz, hogy megszüntetik, akkor csak jó három hét van a befizetésig, április 25-ig. 
 

2010. március 18., csütörtök

Pénz-Ügy - Ennyire Bocladozni mégsem járja!

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 17, szerda

Az év végén nagyon sok minden változott az adótörvénykönyv módosulása miatt, és amiatt, hogy egységesíteni kell az uniós rendelkezéseket. Új és újabb szabályok, jelentések,„deklarációk”, ami negyedévi volt, azt most havonta kell bevallani, amit eddig nem kellett, azt most kell. Ilyenek például az uniós (ki-be) szolgáltatások, árukivitelek és behozata­lok. 
 

2010. március 4., csütörtök

Van egy jó hírem, és van még....

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 03, szerda

Kezdem az elsővel. Nagyon jó az, hogy egy pénzügyminiszteri határozat alapján, előzetes ellenőrzés nélkül adják vissza a cégeknek az 5000 és 10000 lej közötti áfa-követeléseket. Máris vannak olyan cégek, amelyek örömmel konstatálhatták, hogy ennyire egyszerűsödött az eljárás, mert már visszakapták a kért áfát, sokkal, de sokkal hamarabb, mint remélni merték. Azért jó megoldás ez ebben a nincstelenségben, ebben a pénzínséges világban. Ha nem is tűnik olyan nagynak ez az összeg (kisebb vállalkozásoknál igenis az!), nem mindegy, hogy sanyarogva lessük hónapokig, hogy mi lesz már, mert a sok ellenőrzéssel leterhelt adóellenőrök nem érnek rá, vagy éppen keresztellenőrzésekre kell várni, amivel mint a gumi, úgy nyúlt a visszaadások határideje, vagy egykettőre visszakapod, és legalább te gazdálkodsz ezzel az összeggel, nem az állam.