Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. augusztus 31., szerda

Mi nem is vettük észre, hogy véget ért az első…

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 08.23,  kedd 

...és máris itt a második válság – mondják. Olyan lesz, hogy emellett az első csak híradó volt a moziban, a lényeg csak ezután következik – vetíti előre az egyik, az eddigi válság miatt „sokat tapasztalt” ügyfelem, akinek pedig a sok gondja, baja, nehézségei miatt aligha van ideje magasröptű gazdasági elemzéseket olvasni. Azt mondja, nem is kell, érzi a bőrén, tapasztalja, hogy milyen nehéz, és egyre nehezebb munkához jutni s aztán az elvégzett munka után a jogos jussunkat behajtani. Mindezt olyan mosolyogva és tettre készen, újabb munkára indulva, hogy azt gondolom, íme, itt van a válság elleni orvosság, legyünk optimisták, még ha nehézségeink vannak is, nekünk nem érdemes a nagyvilág dörgedelmes jóslataira hallgatni, tenni kell, amit lehet.

2011. augusztus 10., szerda

Nyakra-főre ellenőrzés!

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 08.09,  kedd 
 Az utóbbi időben nagyon sokféle ellenőrzésnek vannak alávetve a cégek és az egyéni vállalkozók. És ez csak fokozódhat,mert ahogy a gazdaság alakul, hogy ne mondjam, romlik, úgy nő az államkassza bélpoklossága, feneketlen éhsége. Ellenőriznek az adóhivatal emberei, a pénzügyőrség, a gazdasági rendőrség, a munkaügyi felügyelőség, a fogyasztóvédelem, a vámosok, a szerzői jogvédelem illetékesei, az állategészségügy, a tűzoltóság, a környezetvédelem, és számtalan szebbnél szebb nevű, három-vagy több betűs hivatal, szakáganként vagy huszonakárhány , a felsoroltakon kívül .

2011. augusztus 9., kedd

Tényleg vége a jóléti társadalomnak?

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 07.25,  kedd

Tegnap volt az utolsó nap, amikor még el lehetett vinni „per pedes” a 112-es egységes adónyilatkozatot a hivatalba, és ott letenni papír alapon. Ennek most már vége, nincs pardon, e-mailben és elektronikus aláírással ellátva kell beküldeni mindenkinek, akinek alkalmazottja van és fizetés utáni adót és járulékokat fizet, mindegy, hogy cég vagy egyesület, egyéni vállalkozó vagy multi, van könyvelője vagy nincs, internetnek lenni kell, és elektronikus aláírásnak szintén. S ha már ezt elektronikusan küldjük, akkor a többit is érdemes: a nyereségadóval, az áfával, az osztalékadóval kapcsolatosat, satöbbi, satöbbi.


Az adófizetők régiósítása

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 07.05,  kedd

Miközben látszólagos és valóságos, hangos és dörgedelmes meccs folyik mindenütt: a médiában, a pártok között, összeszorult szívünkben egy újabb (belső, békebeli!) „ békeszerződés”, az ország megyéinek újrarajzolása miatt, azalatt a háttérben a sunyi és csendes alapozás nagyon is komolyan elkezdődött.

Válságidőben is szerre nyílnak a bank­fiókok a legkisebb helységekben is, szaporodnak a kerületi, városrészekben működő alegységek. Ugyanakkor adóhivatalok szűnnek meg a nagyobb városokban is, nemhogy a nagyközségekben. Megnyomva ismét az ezerszer megnyomorított adófizetőt, mert nem volt elég kiadása eddig egyebekkel, most, ha valamire szüksége van az adóhivataltól, nyakába kell vennie az utat a megyei vagy kisebb regionális központok felé, melyeknek már most, az új elképzelések nélkül is folyamatosan bomlik az egyensúlya. És ez még csak a kezdet, de a tervek szerint igy folytatódik mindennel, tudjuk, az egészségüggyel és egyéb községi és kisvárosi intézményekkel addig, amíg hírmondó sem marad hivatalnokainkból és vezetőinkből. Lehet törvény a nyelvünk használatára, nem lesz ahol és akivel használni.