Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. szeptember 21., szerda

„Valóság-(keserű)só” román módra

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 09.20,  kedd

Olvasom, hogy a Román Nemzeti Bank egyik szakembere szerint a bankoknak és a hitelfelvevők egy részének romlani kezdett a memóriája, és elkezdtek ismét növekedni a lakosság euróban felvett hitelei, ugyanakkor romlott a kis- és középvállalkozások törlesztési hajlandósága, bedőlt hiteleinek aránya. Ha 2008-ban a rossz hitelek, a nem törlesztett hitelek aránya egy statisztikai felmérés szerint 1,18 százalék körüli volt, ez a szám ma már hatszor több, 7,41 százalék. Ijesztőek ezek a számok, és ha így van, akkor száz törlesztőből ma már hétnél is több nem tud megbirkózni a hiteleivel.

2011. szeptember 10., szombat

Több mint 80, adóval és adózással kapcsolatos módosítás

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 09.09,  kedd


 Ismét megváltozott az adótörvény és az adóeljárási törvénykönyv is! Már nem is tudom, hányadszor írom le ezeket a mondatokat az utóbbi években de a lényegen ez nem változtat: alaposan és mélyrehatóan megváltozott sok minden ezekben a jogszabályokban.
Sorin Blejnar, a legfőbb adószedő, az adóhatóság elnöke azt nyilatkozta, „hogy az adótörvénykönyvet azért kellett megváltoztatni, mert sok olyan értelmezhető dolog volt benne(?!), ami adócsaláshoz vezethetett. Anélkül, hogy ez szándékos lett volna. Tudjuk, hogy a könyvelőknek időre lesz szükségük, hogy a változtatásokat megismerjék. De azt javasoljuk minden érdekeltnek, hogy alaposan olvassák el és alkalmazzák a törvényt. Az ellenőrzések sokasága várható.” Ismerős szöveg, mintha már nem először hallottuk volna.