Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. október 26., szerda

Forradalmi (gazdasági) idők

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 10.25,  kedd

A hétvégén, nézve a magyar forradalomra szépen vagy kevésbé szépen emlékezőket, hallgatva az ünnepi híreket, hallom, hogy a magyar kormányfő nem vett részt az ünnepségeken (amiért kapott is hideget-meleget), mert fontosabb volt, hogy a brüsszeli barikádokon legyen, a magyarság érdekeit képviselje és megoldásokat javasoljon, mint az otthoni megemlékezéseken szónokoljon.
 
Hirtelen bevillant a gondolataimba az, hogy vannak olyan magyarok, akik most is, ezekben a vérzivataros gazdasági időkben, ha nem is olyan nagyot, világrendszereket repesztőt, bomlasztót, de mégis, apró kis forradalmakat csinálnak. Persze, nem olyan véres és felemelő eredménnyel, de a folyamatok sok mindenben hasonlítanak, egy fontos különbséggel, hogy a „fegyelmezetlenségért”, a sorból való kilógás miatt járó kígyó és béka, a megtorlás, az átkok nem keletről, és nem ágyúval, hanem szóban és írásban belülről, és belső segítséggel, Nyugatról jönnek.

2011. október 6., csütörtök

Egyszerűbben alapíthatunk céget

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 10..04,  kedd

A kormány elhatározta, hogy leegyszerűsíti a cégek létrehozásának módját, internetes módszerrel három nap alatt lehet ezt megtenni. Még nincs hatályban a törvény, de ha megjelenik és be is tartják, nagyon egyszerű lesz az eljárás, és még az alapítási költségek is csökkennének. Jó lesz, de eddig sem az alapítás bonyolultsága volt a legnagyobb gond!

A kormánynak vannak jó megmozdulásai, de sokszor, amit az egyik kezével ad, azt valahogy két kézzel veszi vissza a másik oldalon. Az utóbbi tíz évben alig volt olyan félév, hogy ne történt volna valamiféle törvényi módosítás a cégalapításban. Hol az engedélyeztetési eljárás módosult, hol az alapító okiratot kellett módosítani a társasági törvény változásai miatt. Máskor pedig a tevékenységi kódokat, számokat kellett módosítani (cod CAEN), évente, kétévente, mert radikálisan megváltoztak, kicserélődtek, összevonták vagy kiterjesztették a tevékenységeket. Később, mert az Unióval harmonizálni kellett ezeket, időközben tiltott lett pár kód, vagy csak egy-két kóddal működhettek bizonyos üzleti tevékenységek. Sorolhatnám, de a lényeg az, hogy a sok kötelező módosítás miatt mindannyiszor mélyen a zsebbe kellett nyúlniuk a cégeknek. Sok cég alapító okirata évek óta nem tud megfelelni a törvényes előírásoknak, költői túlzással élve, „törvényen kívül van”, mert mire sikerült megmódosíttatnia a papírjait az egyik változtatás miatt, addigra jött egy újabb, és újabb, végeérhetetlenül.