Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. április 16., szerda

Pénz-Ügy - A ránk szakadt Unió

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 04. 15, kedd

Hiába örültünk neki, nem olyan fényes nekünk az Európai Unióban lenni. Legalábbis nem annyira, amennyire elképzeltük. A kis- és középvállalkozóknak biztosan nem, és azok könyvelőinek sem. Az Unióba való belépés előtti években már próbáltunk alkalmazkodni a piaci körülményekhez és jogharmonizáltunk. 1999-ben már a Pénzügyminisztérium is nagyszabású módosításba kezdett, ami a számviteli és könyvvizsgálati szabályozást illeti. Minden új törvényre azt hittük, hogy ez már az utolsó, mert ez uniós, de mégis, egyszerre csak ránk szakadt az egész uniós jogi szabályozás. Nekünk egy-két év alatt annyit kellene tudni kapitalizmusul, mint másnak, aki beleszületett, és több generáció óta gyakorolja. 



Sem a nyugdíjhoz közelállóknak, sem a középkorosztálynak, de nálunk még azoknak sem könnyű, akik már ebbe az új világba születettek vagy ebben nőttek fel. Sem a szülők, sem a tanáraik nem éltek egy ilyen spirális és egyre felfele ívelő követelményrendszerben, és így nem volt mit tovább adni, nem volt mit példának bemutatni.

Halottam pár napja, felmérések bizonyítják, hogy a mi fiataljainknak, a mi leendő székely vállalkozóinknak, de nem csak nekik, azért nehezebb bárki másnál, mert nincs jövőképük. Nem elég sikerorientáltak, nem ambiciózusak, kudarc- és kockázatkerülők, és nem szeretnek felelősséget vállalni, olykor még több vagy sok pénzért sem. Inkább legyen kevesebb a pénz, csak legyen kényelem, ne kelljen felelősséget vállalni, ne kelljen erőfeszítést tenni, ne kelljen a komfortzónánkból kilépni, túlórázni, saját érdekünkben tanulni, tanulni, minden áron fejlődni.

Ezt nem tudom, nem akarom elhinni, lehet, mert szerencsére most a környezetemben egyre több erre a cáfolat. Egyre több az ügyes, talpraesett tanulni vágyó fiatal vállalkozó és a vállalkozó szellemű fiatal. Vannak, akik egyenesen Bukarestbe mennek vállalkozni, ott csinálni meg a szerencséjüket. Olyan is van, aki már sikeres vállalkozásokat alapított Bukarestben, most hazatelepszik, és ezen a vidéken fogja fejleszteni a vállalkozását.

Hát igen, Bukarest most a világ közepe, ott történik minden, ott van a központi adminisztráció, ott vannak a multik, ahol dolgozni és tanulni is lehet, és haza is lehet hozni azt a tudományt. Hogy végre ezt a helyet a magunk számára is élhetővé tegyük, hogy ne kelljen innen elkívánkoznunk, és hogy ne kelljen magunk után, más által könnyen kitölthető űrt hagynunk.

A hét végén Bukarestben a könyvelői szakma csúcsának számító könyvvizsgálók (= auditor financiar vagy a mostani, a napokban jóváhagyandó uniós direktíva alapján készült törvény alapján auditor statutar) konferenciáján voltam, és szomorúan állapítottam meg, hogy erről a vidékről, a három szomszédos megyéből nagyon kevesen voltunk. Azt kívántam, hogy ha nem is hamarabb, de pár év múlva a mi fiataljaink is vegyenek részt ezeken a konferenciákon, vegyenek részt az elnökségben, üljenek a vezetésben.

Igaz, hogy ennek a szakmának az átlagéletkora közelebb van a nyugdíj korhatárhoz, mint más korosztályhoz. Amikor a uniós szakik, akik egy hasonló konferencián meglátták, hogy mennyi idős ember van jelen, azt kérdezték, hogy ezekkel az emberekkel akarják megoldani a román könyvizsgálatokat, a könyvvizsgáló szakmát? Most sem volt sokkal jobb a helyzet, legalábbis számunkra semmiképpen.

Az országban 2400 bejegyzett könyvvizsgáló van, 760 könyvvizsgáló cég, ebből Hargita megyében tizenkét könyvvizsgáló, illetve öt cég van, és évek óta alig sikerül növelni az auditorok számát. Jönnek Bukarestből vagy Temesvárról, vagy jön a multi és elvégzi az itteni cégek könyvvizsgálatát is. Jó lenne itt többen lenni, erős cégeket létrehozni, társulni vagy fiatal könyvvizsgálókkal együtt elvállalni, vagy a már elvállalt feladatot tisztességgel megcsinálni. Remélem, egyre több fiatal kap kedvet és ambíciót erre a nagyon jeles, de nehéz szakmára.

Vannak könyvvizsgáló bojtárjaink, akiknek három év gyakornokság után nemsokára vizsgájuk lesz. Szívből drukkoljunk nekik, és kívánjuk, hogy sikerüljön nekik ez a rendkívül, szinte emberfelettien nehéz vizsga.

Addig is mi könyvelők és vállalkozók, akiknek nap mint nap a megújulási képesség és rugalmasság élharcosainak kell lennünk a sok jogszabályi változás miatt is, tanuljunk online adóbevallásokat, jelentéseket küldeni az adóhatóságnak, sorban állás helyett a világháló segítségével modernizálódni.

Ez sem könnyű feladat, de még ingyen lehet megtenni április 30-ig, hogy az ehhez szükséges elektronikus aláírást beszerezzük. Azután csak az erre szakosodott cégtől szerezhetjük be, és természetesen ennek már ára van.

A vállalkozók igyekezzenek gyorsan aláírni a meghatalmazásokat a főkönyvelőknek, hogy hamar menjen a dolog az elektronikus aláírás beszerzésével kapcsolatosan és közben igyekezzenek elolvasni a szerződések törvényét, mert az adóhatóságnak, nem olyan régtől joga van ellenőrizni, és leginkább büntetni, ha nem tartottuk be.

És gyorsan leadni a könyvelnivalót, mert ha kétszer egymásután nem adjuk le a különböző adóval kapcsolatos nyomtatványokat, és nem fizetünk adót, kizárnak a vállalkozók klubjából, felfüggesztik a tevékenységünket. Még a TVA-s adószámunkat, bejegyzésünket is elveszik, megszüntetik, legalábbis a módosított adóügyi eljárás törvénye szerint.

Nincsenek megjegyzések: