Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. május 28., szerda

A vállalkozás könyvei (2) - Nem írható le az áfa (TVA), ha…

Megjelent:  Csíki Hírlap, 2008. 05. 27, kedd

Előző írásomban a cég első két legfontosabb könyvéről beszéltem. A naplóról és főkönyvről. Most, hogy a 1372/06/05/ 2008-as pénzügyminiszteri határozat nyomán ismét módosultak az áfa-nyilvántartással kapcsolatos rendelkezések, aktuális lett, hogy a cégek két másik könyvéről vagy naplójáról, illetve ennek tárgyáról a hozzáadott értékadóról (=taxa pe valoare adãugatã), röviden áfáról beszéljünk. 
 


Ez az adó, egy indirekt adó, egyes vállalkozók rettegésének tárgya, ha fizetni kell. Pedig egy kicsit sarkítva, nem lehet nyereséges az az áfafizető vállalkozás, amelynek a rendes üzletmenetben: termelési, szolgáltatási, kereskedelmi tevékenységet végezve, sohasem kell áfát fizetnie. Ha nincs áfa, nincs profit. Aki áfafizető, mert nem minden vállalkozó az, annak nagyon szigorú kötelezettségei vannak az áfával kapcsolatosan.

Általában az eladott és leszámlázott termékek, szolgáltatások, áruk eladási értékére rá kell számítani a 19 százalékos áfát. A befizetési periódus végén havonként vagy negyedévenként, össze kell gyűjteni, és miután levontuk belőle a vásárolt anyagok, áruk, szolgáltatások áfáját, a különbséget be kell fizetni az államkasszába.

Azt, hogy mennyi áfát kell összegyűjteni, levonni, bevallani és befizetni, és hogy a számításaink jók-e, a fenti miniszteri rendeletben megtalálható naplókban, a Vásárlási naplóban (Jurnal pentru vânzãri) és az Eladási naplóban (Jurnal pentru cumpãrãri) vezetett adatok alapján tudjuk.

Általában azt gondoljuk, hogy tudjuk, mire kell áfát számítani – amíg nem kell szolgáltatást vagy egyebeket számlázni az Unióba, vagy nem kell újraszámítani és befizetni (ajustare), például, egyebek közt, az Unióba lépés után vásárolt, de idő előtt kiselejtezett vagy karambolozott autó és más eszközök, vagy az ezután bérbe adott, de eddig termelésre használt épületek stb. áfáját.

Tehát azt tudjuk, főszabályként, hogy az áfát be kell fizetni, miután levontuk a vásárlásaink áfáját, de az mindig gond, hogy mit lehet levonni belőle.

Hát mindent, ami a tevékenységünkkel kapcsolatos, és csak módjával.

Az utóbbit a vállalkozók nagyon nem szeretik hallani, de attól még létezik, törvény van rá. És nagyon nem szeretik rendesen, minden adattal kitölteni, kitöltetni a számlákat, az üzemanyag nyugtákat. Nagyon kérem, ezután ne tegyék. Ha már van költségszámlánk, aminek az áfáját jogunk van levonni, ne vágják ki nekünk egy ellenőrzéskor azért, mert néhány adattal többet kellett volna beírni. Ne higgyük el egy kiskereskedőnek sem az üzletben, sem egy nagykereskedésben, vagy egy szolgáltatónál, hogy nem kell kitölteni rendesen, minden adattal a számla jobb oldalát.

Elveszíthetjük az áfát, és/vagy előfordulhat, hogy nem írhatjuk le még a költséget sem. A 100 lej alatti nyugta áfája szintén nem számolható el, csak mint költség, hiába a pecsét és a cégünk neve a hátán, ami viszont ilyen esetben kötelező. Az ilyen kis értékű vásárláskor is jogunk van a számlához, az áfa miatt, hiába utálnak minket érte a kiszolgáló kisasszonyok.

A benzinkútnál lepecsételt és aláírt üzemanyag-nyugtára pedig írjuk rá cégünk nevét és az autó rendszámát is. Sok kicsi sokra megy.

Ha nem is ilyen rettenetesen szigorúan, mint most, az áfa-visszaigényléskor és más ellenőrzéskor, eddig is kivágták az adóellenőrök az ilyen számlákat, nyugtákat.

Jó tudni azonban, hogy ellenőrzés alatt jogunk van sok mindent helyrehozni, jogunk van ahhoz, hogy az ellenőrök folyamatosan együttműködjenek a főkönyvelővel is, nem csak a tulajdonossal. Nem csak elvenni van joga az adóhatóságnak, hanem visszaadni is van joga, ha az ellenőrzött periódusban saját magunk ellen dolgoztunk és ők észreveszik, vagy mi közöljük a hibáinkat. Mindenekelőtt, ha hibáztunk is, jogunk van az emberséges bánásmódra.

Ha nem szándékosan „tévedtünk”, akkor öt évig még kijavíthatjuk az áfás hibáinkat, befizethetjük a be nem fizetett adót és leírhatjuk a le nem könyvelt, de jogosan leírható áfát.

Sajnos, nem egyszerűek az áfás előírások, folyamatosan érdeklődni, tanulni és kérdezni kell, s még akkor is becsúsznak a hibák. És figyelem: annak a vállalkozónak, sőt, más jogi személyeknek (egyesület, alapítvány stb.) is vannak/lehetnek áfával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségei, aki nem áfafizető!

Nincsenek megjegyzések: