Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2008. november 12., szerda

„Nincs apróm, 10 banit nem tudok visszaadni...”

Megjelent: Csíki Hírlap, 2008. 11. 11, kedd

Hát legyen! Mindig legyen kéznél az a fránya apró! Mert lehet, hogy 10 bani 40 millió régi lejbe kerülhet!

Addig sírunk, kesergünk globálisan, hogy elfelejtjük megnézni, mi történik lokálisan. Zajlik a válság, de közben zajlik az élet. Mármint a választási kampánynak nevezett cirkuszon kívül. Mert történtek sunyi „apróságok”, felsorolok párat. 
 

Például azt, hogy most, a világválság kellős közepén honatyáink módosították a szolgáltatások és termékek forgalmazásáról szóló 99/2000-es sürgősségi kormányrendeletet a 211/2008-as törvénnyel, és ebben azt szentesítik, hogy aprópénz helyett a boltosok sem a „sajnálom, de 10 banit nem tudok visszaadni” nevű aprót, sem rágcsit, gyufát, sem más ördögkölykét (mert néha igencsak leleményesek tudtak lenni!) nem adhatnak vissza. Mert, ha a hatóság pénzbegyűjtőakciózik, igencsak megjárhatják, hiszen 2000 és 4000 lej közötti a büntetés. Büntetni pedig ez ügyben joga van a fogyasztóvédőknek, a rendőrségnek (!) és a polgármesteri hivatalnak. Egyébként ezt a 99/2000-es törvényt és annak módosításait érdemes lenne elolvasni minden kis és nagy kereskedőnek, illetve szolgáltatónak.

És most már egyáltalán nem lehet játszani! Ha nem fizetjük be az államnak az alkalmazottunk fizetéséből levont nyugdíjalapot – azt a 9,5%-ot, amit a vállalkozónak kell levonnia és átutalnia a fizetésénél, s amiből 2% a (jövőre 2,5%) a választott magánnyugdíj alapra megy (azt az állam utalja át az általunk befizetett pénzből) –, akkor a vállalkozót bezárják, mármint börtönbe, egytől három évig. Mostanában már történtek ilyen feljelentések, és ne csodálkozzunk, ha egy nap a rendőrségen találjuk magunkat. Szintén bűncselekményszámba megy a többi, az alkalmazott béréből levont összeg be nem fizetése is: jövedelemadó, egészségügyi és munkavállalói hozzájárulás (impozit pe venit 16%, contributie asigurãri sãnãtate 5,5% somaj 0,5%). Ha valakinek nincs rá módja, hogy mindent idejében befizessen az államnak, akkor mindenképpen kérdezze könyvelőjét a sorrendről. Ilyenkor egyenesen és pontosan azokat az összegeket fizesse be, amelyeket fent említettem, külön-külön számlára, ne az egységes számlára (cont unic). Erre muszáj azonnal és mindig pénz legyen, ha a többi késik is pár napot! Tovább is van…

Tudjuk, hogy a többi befizetés sem késhet: nyereségadó vagy mikróadó, áfa, egyéb, a fizetés utáni járulékos adók egyetlen formája sem, mert ha késünk, ilyen nevű iratokat fogunk kapni: Somatie és Titlu executorie. A somatie felszólítást jelent, felhívás a tangóra, fizetni kell. A felszólítás melletti titlu executorie végrehajtható jogcímet jelent. Vagyis ha az adóhatóság ilyent küld nekünk, akkor a benne szereplő összegre jogot formál, és ha szükség lesz rá, bármi áron, bankszámlaletiltással vagy akár árverezéssel is végrehajthatja rajtunk. Joga van, teheti, mert az Adózás rendjéről szóló törvénykönyv (Cod de procedurã fiscalã) ezt lehetővé teszi.

Ha nem fizettünk vagy a befizetett összeg nem érkezik be idejében, akkor az adóhatóságnak automatikusan és válogatás nélkül ki kell nyomtatnia és ki kell küldenie az adófizetőnek a felszólítást. Akár „somatie”, akár „titlu”, vagy mindkettő egyszerre, szigorú és ijesztő a hivatalos szöveg, amely azt is tartalmazza, hogy ha nem fizetünk, tizenöt napon belül, ahogy az értesítést átvettük, „jönnek és foglalnak”. Vagy az is ijesztő volt nagyon sok vállalkozónak, hogy kapott különböző összegeket tartalmazó értesítést (Notificare), ami valójában egy jó értesítés volt, és arról szólt, hogy mire vették el, hogyan írták jóvá az egységes adógyűjtőszámlára befizetett pénzünket. Mostanában már kevésbé kapunk ilyeneket.

A Pénzügyminisztérium arra készül, hogy elektronikus hozzáférést biztosítson saját befizetéseinkhez, egy jelszó segítségével megnézhetjük, hogy amit befizettünk, az jó helyre ment-e, vagy mennyivel tartozunk még.

Egyébként nagyon kell figyelni a befizetésekkel, mert hiába utaltuk át a számlánkról 25-én (!) az összes adóra szükséges pénzt, az már egy kicsit késő, vagy hiába fizettük be készpénzzel 25-én, az még ezen a dátumon nem kerül a helyére. Csak a következő napon írják jóvá és osztják el az egységes számláról (cont unic).

A jóváírás azt jelenti, hogy ki van egyenlítve az adósság. Pár nappal a határidő előtt, hamarabb kell letenni az adónyilatkozatokat, és korábban be kell fizetni az adókat, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy minden idejében ott van a helyén. Még így is kaphatunk értesítést tévedésből, hogy tartozásunk van, de akkor is kaphatunk, ha késve, mondjuk 26-án, 27-én fizettünk, és lesz egy pár lej büntetőkamat. Ha a könyvelő 25-én készíti el és teszi le az adóbevallási nyilatkozatot, azt nyilvántartásba veszik az adóhatóságnál, akkor abban a pillanatban mi már tartozunk azzal az adóval, és azt 25-ig (!) be is kell fizetni, és sajnos nem ér be idejébe, és nem kerül a helyére még a befizetett pénz, ha csak 25-én utaltunk.

Ne gondoljunk a legrosszabbra, ne ijedjünk meg a hivatalos szövegtől, ha tudjuk biztosan, hogy mindent rendben befizettünk, mert akkor hamarosan tisztázni lehet a tévedéseket.

Nincsenek megjegyzések: