Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2010. március 18., csütörtök

Pénz-Ügy - Ennyire Bocladozni mégsem járja!

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 17, szerda

Az év végén nagyon sok minden változott az adótörvénykönyv módosulása miatt, és amiatt, hogy egységesíteni kell az uniós rendelkezéseket. Új és újabb szabályok, jelentések,„deklarációk”, ami negyedévi volt, azt most havonta kell bevallani, amit eddig nem kellett, azt most kell. Ilyenek például az uniós (ki-be) szolgáltatások, árukivitelek és behozata­lok. 
 

A szolgáltatásokat eddig nem kellett jelenteni, most havonta kell, és havonta kell az áruforgalmat is, mégpedig minden hónap 15-éig. Ezt már leírtam kétszer is, de nem árt jól megjegyezni, mert igen fontos, hogy idejében legyen mindenről számla, s idejében legyen leadva a könyvelésre, hogy el lehessen készíteni a leadnivaló jelentéseket.

Nagyon fontos tudni a nem áfás kis cégeknek, egyéni vállalkozásoknak és mindennemű nonprofit szervezeteknek (!), vagyis egyesületeknek, alapítványoknak, költségvetési intézményeknek stb., amelyek közül egyre többen szolgáltatnak az unióba vagy vásárolnak szolgáltatásokat az unióból, hogy mielőtt szolgáltatnának vagy szeretnének szolgáltatást, tájékozódjanak idejében, a partner áfafizető-e vagy sem, mert ettől függ, hogy be kell jelentkezni áfásnak ezekre a műveletekre, vagy sem.

Apropó, leadnivaló! Mostanában egyre több hír szól arról, hogy nagyon sok áfa nélküli kisvállalkozás lépte át a 35 000 eurós határt az elmúlt periódusban. Mivel nem követték rendesen, nem jelentették be a törvény szerint idejében áfa-fizetőnek. Most, amikor kiderült, hogy már rég áfa-fizetőnek kellett volna lenni, keservesen esik kifizetni az átlépés kötelező dátumától számított áfát és a késedelemért az 36%-os „kamatot”. Hogy elkerüljük ezt a vállalkozásbuktató tapasztalatot, azt is kell tudni minden vállalkozónak, aki a

35 000 eurós alanyi áfa-mentesség szabályait élvezi, legyen az kis cég vagy egyéni, családi vállalkozás, egyéni kisvállalat, hogy nyilvántartást kell vezetni azokról az eladásainkról, szolgáltatásainkról, amelyeket, ha áfás lenne a vállalkozásunk, áfásan kellene eladni vagy számlázni. (Ezt azért írtam ilyen bonyolultan, mert vannak olyan termékek, szolgáltatások, amelyek minden körülmények között áfa-mentesek, pl. oktatás, orvosi ellátás). Függetlenül attól, hogy milyen rendszerben fizetjük az adót, az is, aki azt gondolja, úgy tudja, hogy neki nem kell semmilyen nyilvántartást vezetni, mert például ő átalányadót fizet (fodrász, kozmetikus stb.), az adótörvénykönyv szerint annak is kötelező az eladásairól és a vásárlásairól könyveket vezetni – az Adótörvénykönyv 152 (9)-es és ennek végrehajtási (módszertani) rendeletének 62(1)-es pontja szerint, hogy bármikor számot tudjon adni: belefér-e az áfamentes határba vagy sem. Aki beleesett abba az áldatlan helyzetbe, hogy átlépte a határt és most be kell fizetnie utólag az áfát, annak jól meg kell néznie, mit fizet be. Arra a periódusra, amivel késett, nemcsak fizetni kell, hanem a törvény előírásai szerint levonni is lehet a készlet, a beszerzések és a szolgáltatások áfáját, az eszközök, a használatba nem adott beruházások áfáját – a fent említett rendelet 62(4)-es pontja, a,b,c alpontja szerint.

Kormányunk ismét ígérget, miután év elejétől megnyomorított a sok új feladattal, ahogy fent is írtam, jelentenivalóval, mert a semmit száz helyen lejelentjük(!). Most Boc miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy készülnek egyszerűsíteni, csökkenteni a jelentések, bevallások számát. Ugyanakkor meg fogják „engedni”, hogy adótartozások esetén először az elmaradt adót fizethessük, és csak azután a büntetőkamatot, hogy ne nőjön tovább a tartozások összege. Mindezt egy vállalkozásokat támogató törvénycsomag részeként. Addig botladoznak, addig segítenek, amíg már lassan nem lesz, akiken segíteni. Nemcsak a jelentések számát kellene lecsökkenteni, hanem a büntetőkamat mértékét is, mert kibírhatatlan ez az uzsorakamatszámba-menő 36%-os állami jótétemény. Aztán már a nyereségadó-előleg, a forfetáris adó is sorra kerülhetne, amíg nagyon késő nem lesz. Állítólag készül már, csak szabad szemmel még nem látszik, olyan parány és kezdetleges, mint ahogy az a törvényrendelet is, mely szerint csak kétévente ellenőrizheti az adóhatóság a cégeket ugyanabban a témában. Hát majd lesz más téma, ok, ürügy. Kerül majd, ha akarnak.

A törvénytervezet úgy van megfogalmazva, mint egy igazi román törvény, adnak, de úgy, mintha vennének. Aztán ismét, és újra(!) sorra kerül az adócsalás, mondja a pénzügyminiszter, azok, akik valami miatt igen meg akartak szabadulni a cégüktől, akik jövedéki adós termékekkel kereskednek és termelnek, akik szerencsejátékban utaznak (most változtatták a törvényt, de sebaj, újra fogják!) stb., stb. Szóval a legjobb indulattal nézve is, ennél idétlenebb, botladozóbb kormányunk nem volt még.

Nincsenek megjegyzések: