Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2010. március 4., csütörtök

Van egy jó hírem, és van még....

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 03, szerda

Kezdem az elsővel. Nagyon jó az, hogy egy pénzügyminiszteri határozat alapján, előzetes ellenőrzés nélkül adják vissza a cégeknek az 5000 és 10000 lej közötti áfa-követeléseket. Máris vannak olyan cégek, amelyek örömmel konstatálhatták, hogy ennyire egyszerűsödött az eljárás, mert már visszakapták a kért áfát, sokkal, de sokkal hamarabb, mint remélni merték. Azért jó megoldás ez ebben a nincstelenségben, ebben a pénzínséges világban. Ha nem is tűnik olyan nagynak ez az összeg (kisebb vállalkozásoknál igenis az!), nem mindegy, hogy sanyarogva lessük hónapokig, hogy mi lesz már, mert a sok ellenőrzéssel leterhelt adóellenőrök nem érnek rá, vagy éppen keresztellenőrzésekre kell várni, amivel mint a gumi, úgy nyúlt a visszaadások határideje, vagy egykettőre visszakapod, és legalább te gazdálkodsz ezzel az összeggel, nem az állam. 
 
Igaz, hogy ez nem azt jelenti, hogy végleg megúsztuk. Azért senki se számítson arra, hogy ez az ellenőrzés-nélküliség felhívás a keringőre, mert a visszaadást követő két éven belül, bármikor jöhetnek utólagos ellenőrzésre. A minisztérium által meghatározott összeg lehetett volna nagyobb, de ez is valami, több, mint a semmi, jó, hogy már gondoltak a kisebb vállalkozókra, de nem csak rájuk. Ez nem olyan megterhelő az államnak, de az igazi segítség abban áll, hogy felszabadul egy csomó adóhatósági szakember a sok visszaadni való nyomásától, és tudnak majd időt és gondot fordítani arra, hogy a nagyobb összegeket is leellenőrizzék és visszaadják.

A második hírem az, hogy most bár biztos: nemcsak azokat a magánembereket ellenőrzik le az adóhatóság emberei, akik több mint öt ingatlant adtak el egy évben, hanem azokat is, akik egyetlenegyet adtak el egy évben. Így olvastam, hogy ez a szándék, merthogy az áfát kötelezően meg kell fizetnie annak, aki „kereskedelmi” céllal adott el ingatlanokat, és az eladott ingatlan utáni bevétel meghaladja a 35 000 eurót. Már voltak ellenőrzések, állítólag több mint hétezer esetben, de azt nem tudom, hogy ebből mennyi áfa-bevétele lehetett az államnak, azt viszont igen, hogy nagyon sokan perelnek, mert nem tartják jogosnak az állam követeléseit.

A legújabb hír: Boc miniszterelnök szerint mégsem fogunk nyereségadó-előleget fizetni 2010-ben. Eddig azt tudtuk, úgy volt, hogy a tavalyi, éves, befizetett nyereségadót megszorozzuk az inflációs rátával, a kapott összeget elosztjuk négyfelé, és negyedévenként befizetjük. Legalábbis a tegnapi nyilatkozatig így volt. Azt nem tudom még, hogy mi lesz a forfetáris adóval, eltörlik-e azt is, ahogyan megígérték. Kíváncsian várom a fejleményeket, mert ha valóban nem fizetünk nyereségadó-előleget, az jó néhány cégnek megkönnyíti az életét, és segít abban, hogy kicsit könnyebben éljen, arra használva az így fennmaradt készpénzét, amire kell, nem pedig arra, hogy hitelezze a román államkasszát. Mert a tavalyi helyzet a mostanihoz képest szinte Eldorádónak tűnik néha, és nagyon igazságtalan az, hogy most olyan adót fizessünk, ami nagyon úgy néz ki, mint az a bizonyos „karón varjú”.

Nincsenek megjegyzések: