Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2010. március 31., szerda

Olyan, mint az időjárás…

Megjelent: Csíki Hírlap, 2010. 03. 30, kedd


Úgy kellene a gazdasági jó hír a lelkünknek, a közérzetünknek, mint a napsütés, az igazi tavasz a szervezetünknek. De amilyen az időjárás, olyanok a hírek. Egyszer rövidujjasak, s egy kicsit vidámabbak, jobb hangulatúbbak, és arról szólnak, hogy nem kell adóelőleget fizetni, ezáltal a nem létező nyereségadót megadózni. De a másik oldalon máris borús, télies, mégis aggódhatunk, tele bizonytalansággal, mert ha nem lesz igaz, hogy megszüntetik, akkor csak jó három hét van a befizetésig, április 25-ig. 
 


Ugyanez a helyzet forfetáris adóval is. Szintén három héttel a befizetés előtt jó lenne tudni, kell-e fizetni vagy nem. Ha megmarad, mindenkinek marad-e, vagy csak annak a 28 tevékenységnek, amiről mostanában annyit hallani. Ilyen körülmények között nem lehet tervezni, nem lehet céget vezetni, nincs pénzügyi és cash tervezés, csak reggeltől estig stressz, és lehet lesni, hogy mikor mi és hol jelenik meg.

De van még libikókás, hideg-meleg időjárás máshol is. Az, hogy csökkent a jegybanki alapkamat és emiatt csökkenhetnek (?!) a kereskedelmi bankok hitelkamatai, önmagában véve jó dolog, ebből a szempontból jól kezdődött a hét. De azt is kell tudni, hogy az unió országai közül nálunk a legnagyobb az alapkamat. Ugyanakkor szintén ezekben a napokban a statisztikusok megkérdeztek kétezer cégvezetőt, milyennek látják a közeljövőt. Ha nem is látják a gazdasági helyzetet olyan sötétnek, mint eddig, még mindig nem lehet növekedésről beszélni. Úgy néz ki, hogy a következő két hónapban folytatódik az alkalmazottak leépítése. A szolgáltatások mennyisége nem csökken, de az alkalmazottak száma igen ebben a szektorban és a kiskereskedelem is, itt viszont az árak tovább emelkednek. Az építők továbbra sem látják a fényt az alagútban. S akkor leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hiába az alacsonyabb kamat, ha nem tudunk élni vele.

Ahol többnyire sötét és rossz idő van, az az adó körüli és az adóügyi eljárások tájéka. Igaz, hogy ebben a dologban már paranoiások is vagyunk kicsit. Ha valami jónak tűnik, máris azt keressük, mi benne a csel, mert annyiszor megégettük magunkat, hogy már nem hiszünk a jó hírnek, még akkor sem, ha feketével a fehérre van leírva és rajta alul-felül aláírás, jóváhagyás. Ilyen az a hír, amely szerint annyira lecsökkentik majd az adóbevallások számát, hogy egészen megszépülhet az életünk tőle. Egy nyilatkozatban, egyetlenegyben mindent le fogunk jelenteni, mint a németek – mondja a miniszterelnök. De már nem annyira szívmelengető, ha alaposabban számolunk, az a tervezet, amelyben azt ígérik, hogy csökkentik az adótartozá­sok késések miatti kamatait. Nem évi 36 százalékos lesz, hanem évi 18 százalékot fogunk fizetni, ha késünk. Pontosabban: semmit nem kell fizetni az első 30 napban, de a következő 60 napban igen a tartozás összegének 5%-át büntetésként, a fenti kamattal együtt. Ha a késés meghaladja a 90 napot, akkor már a kamat mellett a tartozásunk összegének 15%-át fogjuk otthagyni az adók „házában”.

Ezután az adóhatóság emberei egy újabb tervezet szerint akkor is megállapíthatják egy úgynevezett indirekt módszerrel, hogy mennyi az adóalany bevétele és költsége, ha nem állnak rendelkezésre, mert eltűntek vagy nem is készültek el a könyvelési vagy egyéb hivatalos okiratok. Meglesz a módja, honnan induljanak el és hogyan határozzák meg az eltitkolt bevételek adózását.

Hát ennyi a mai időjárás-jelentés, és ez csak egy kis összefoglaló, de az már most biztosan elmondható, ilyen szeszélyes és idegesítően változó soha nem volt még a gazdasági időjárás, pedig annyira várjuk itt is a megújulást és a tavaszt.

Nincsenek megjegyzések: