Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. január 5., szerda

Boldog új évet – sikereset és szorgost, mert sok a tennivaló

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 01. 04, kedd

Annyi a változás a 2011-es év elejére, mint csillag az égen vagy fűszál a réten, persze, enyhe költői túlzással. Az év utolsó felében, de a legvégén is, mert egy jó része december 30-án jelent meg, a kormány jól „nekidurálta” magát, és egy csomó beváltatlan ígéretét (és olyat is, amit nem ígért) papírra vetette, illetve törvénybe foglalta. Ilyen például a 117-es sürgősségi kormányrendelet is, amely a 891-es Hivatalos Közlönyben jelent meg, és ami 37 oldalon sorolja a változásokat. Változott minden szinten, szinte minden, hogy egy régi reklámszöveget idézzek, legalábbis mindenből valami: a nyereségadó, jövedelemadó, mikróadó, áfa, jövedéki adó, adóbevallás, a minimálbér, munkakönyv, a munkatörvénykönyv, a nyugdíjjal kapcsolatos rendelkezések, a munkanélküli segély, a minimálbér, a gyerekneveléssel kapcsolatos rendelkezések, adóügyi eljárások, az adócsalással kapcsolatos, a számviteli rendelkezések, a társasági törvény – felsorolni nem lehet. 
 


Van, mitől kapkodjuk a fejünket. Sorra veszek egy párat kivonatosan és figyelemfelkeltőnek, és írom, amíg a rovat engedi, anélkül, hogy fontossági sorrendbe szedném, mert nem tudnám megmondani, melyik fontosabb, mi az, ami több figyelmet érdemel. Mindenről tudni kellene.

Január elsejétől ismét van mikróadó a kis cégeknek, 3%-os. Azokból a cégekből lehetnek ilyen adófizetők, amelyeknek az árbevételük nem nagyobb, mint 100 ezer euró, kilencnél nem több az alkalmazottjuk (de minimum egy van), és nem banki, szerencsejáték, menedzsment vagy tanácsadás a fő tevékenységük. Ha valaki mikróadós akar lenni, meg kell nézni, hogy megfelel-e a feltételeknek, és kérni, nyilatkozni az adóhatóságnál január 31-ig. A többieknek marad a 16%-os nyereségadó.

Az adókörbe tartozó másik módosítás az, hogy az üzemanyag költsége nem levonható, vagy másként fogalmazva, nem leírható költség a személyautók üzemanyaga továbbra sem, meghosszabbították még egy évre ezt az anyaszomorító rendelkezést. Hasonlóképpen ebben az évben sem vonható le a személyautók és az üzemanyag áfája.

Vannak változások áfa-körben is, megváltozott néhány, külföldi szolgáltatásokkal kapcsolatos áfás rendelkezés, továbbá a jövedéki adóra vonatkozó szabályok is – például a kávénak továbbra is lesz jövedéki adója, pedig ettől az évtől nem kellene már legyen.

Bár a könnyebbségért és a bürokrácia csökkentése jelszavával léptették életbe az egységes adóbevallási nyomtatványt, amelyben mindent egy helyen lehet bevallani, az adótól kezdve az egészségügyi hozzájárulásig, az erre való átállás lesz az egyik legnehezebb feladat ebben az év eleji hajszában. És mivel ezt az egységes adóbevallási nyomtatványt az adóhatósághoz kell majd letenni, emiatt módosultak a vonatkozó törvények, és kibővítették egy erre vonatkozó új fejezettel az adótörvénykönyvet is.

Egy másik nagyon fontos dolog, de ez már a munkaügyi nyilvántartáshoz tartozik, hogy ezután csak elektronikus munkakönyv lesz. Félünk is tőle, és jónak is tartjuk, hogy végre megszabadultunk egy nehéz tehertől, a munkakamarával való kapcsolattól. Azt tudjuk, viszont, hogy továbbra is részünk lesz szigorú és még szigorúbb munkaügyi ellenőrzésekben. A függetlenségnek viszont más ára is van. Nem biztos, hogy mindannyian elég érettek vagyunk erre a szabadságra, sok esetben jogos a félelem. A kisebb cégek vezetőit, tulajdonosait és a könyvelőket, ott, ahol a könyvelők feladata a munkaügyes ügyvitel, illetve bérszámfejtőket, ahol külön személy vagy cég végzi ezt a feladatot, még komolyabb kapcsolattartásra, együttműködésre kényszeríti ez a helyzet. Ha nem így lesz, sok hátránya származik ebből mindenkinek.

Változott a minimálbér is január 1-től, 670 lej lesz. Egy más rendelkezés szerint, csökken a munkanélküli segély, és azok a munkanélküliek, akik visszautasítják, komoly indoklás nélkül a felajánlott, végzettségüknek megfelelő állást, elveszítik a munkanélküli segélyüket.

Ki kell fizetni a kötelező lakásbiztosítást január 15-ig. A szigorított adócsalás elleni rendelkezések értelmében, esetenként majd a 16%-os adót is a lakás értékére, vagy egyéb vagyontárgyakra, ha nem igazolható adózott jövedelemmel annak eredete.

Ismét a pénzügyi hatósághoz és nem a cégbírósághoz kell letenni a cégek éves beszámolóját, népiesen az évi mérleget.

Egyszóval, lesz, mivel foglalkozni, ha a teljesség igénye nélkül, csak a fentieket vesszük is figyelembe. Ha a gazdaság nem is, de a bürokrácia, a pótcselekvések pörögni látszanak, osztjuk a sok semmit sokfelé. Persze, ez így cinikusnak tűnhet, de ha az előttünk álló feladatokon gondolkodunk, figyelembe vesszük, tanuljuk őket és alkalmazzuk (s ami a végén még jó is lehet!), nem lesz időnk egyébre. Legalább fontosnak és nélkülözhetetlennek érezhetjük magunkat ebben az új évben is.

Nincsenek megjegyzések: