Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. január 19., szerda

Pár nap, és választani kell, áttérünk-e a mikroadóra?

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 01. 18, kedd 
 
"Hat szolgát tartok,  
hat jó legényt,
(Nekem mely iskola!)
A nevük: Mit, Mikor, Miért,
Hogyan, Hol, Kicsoda. "
Rudyard Kipling

Sokunknak dönteni kell a cégeink adózási rendszerét illetően január 31-ig, és még egy halom kérdés nem világos ezzel kapcsolatosan. Olyan törvény, természetesen, még nem született Romániában (lehet, máshol sem), amelyik egyértelmű lenne. Mármint olyan, hogy van benne egy kijelentés, és érti, tudja mindenki, mit szabad, mit nem, mit kell tennie, vagy mit nem. Dehogy van ilyen román törvény!
 
Születik egy módosítás, egy bekezdés, alpont, egy törvénycikkely, és azonnal százféleképpen érthető, száz kérdés fogalmazódik meg bennünk, mint ahogy ezzel a témával kapcsolatosan is. Tudom, hogy nem lehet olyan törvényeket hozni, amelyek minden esetre és helyzetre alkalmasak lennének, mert akkor sok száz oldalasnak kellene lenniük a törvényeknek. De a magyarázatokkal, az értelmezésekkel így is sokszorosára duzzadnak, mire érteni lehet és alkalmazhatóvá válnak. Szóval a törvényeink nem nagyon hasonlítanak a tízparancsolat szűkszavúságára és egyértelműségére. És ha mindenki értené, hogy melyek azok a mozgatórugók, politikai érdekek, tudások, titkok, szándékok, persze, a hivatalos magyarázat mellett, amelyek egy-egy törvény vagy módosítás mögött állnak, akkor mindenki a körön belül kerülne, és egy rakás ember munka nélkül maradna.

De mit is nevezünk mikroadónak, mikor alkalmazhatjuk? Miért érdemes mikroadó-fizetőnek lenni és miért nem? Hogyan lehetünk mikroadó-fizetők, hol és hogyan lehet átállni? Kik is azok, hogyan határozhatók meg a mikrocégek, amelyek mikroadót fizetnek?

Kezdjük az utóbbi kérdéssel, kit-mit nevezünk mikrocégnek? Az adótörvény értelmében a mikrocég egy olyan romániai jogi személy, amely az előző év december 31-én egyszerre teljesíti a következő feltételeket: jövedelmet (bevételt ) valósít meg, az alkalmazottainak száma 1 és 9 közötti, a 100 000 eurót nem haladja meg a bevétele, és az állam, a helyhatóság nem tulajdonos ezekben a cégekben.

A fenti meghatározásban a romániai jogi személy többnyire a kft.-t, a korlátolt felelősségű társaságot jelenti, mert Romániában ez a leggyakoribb cégforma.

Azok a cégek, amelyeknek banki, biztosítási, tőkepiaci, szerencsejáték, vezetői és tanácsadói tevékenységből származik a bevételük, nem lehetnek mikroadósok. Az a cég sem lehet mikroadós, amelynek tulajdonosa egy olyan cég, amelynél az alkalmazottak száma 250 fölött van.

A mikroadó nem kötelező, hanem választható adóforma. Most, 2011-ben mindenki lehet mikrós, aki az előbb felsorolt feltételeket teljesíti. 2011 után már más szabályok érvényesek.

Ahhoz, hogy mikroadósok legyünk, ki kell tölteni egy 010-es jelű nyilatkozatot, és le kell azt adni az adóhatóságra január 31-ig.

Ha a feltételeket teljesítjük, akkor is alaposan meg kell vizsgálnunk, érdemes-e ezt az adózási formát választani. Fontos tudni, hogy mekkora bevételre számíthatunk, akinek nagy a vesztesége, és az elmúlt években is az volt, annak nagyon megfontolandó az áttérés. És ha át kell térnünk menet közben a profitadóra, a mikrósként szerzett veszteségek nem írhatók le a következő évek nyereségéből. Ez az adó azoknak ajánlható, akiknek kevés a költségük és nagy a nyereségük, mindenképpen a 20 húsz százalék fölött van. És azoknak is jó, akik szeretnek kényelmesek, nyugodtak lenni, és nem tűnődni azon, hogy egy költség elszámolható-e vagy sem, akik nem szeretnek költségeket gyűjteni, kiküldetési rendelvényeket kitölteni.



Most úgy néz ki mindenképpen, hogy a mikroadós cég jobb választás, mint az egyéni vállalkozások bármelyike, azok után, hogy milyen járulékfizetési terhek várnak ezekre. Az is lehet, megfordul a tendencia, és most az engedéllyel rendelkező személyek, egyéni, családi kisvállalkozások száma fog csökkenni a mikrocégek javára. De persze semmi nem ilyen egyértelmű, mert ebben az országban középtávra sem lehet, nemhogy hosszúra, tervezni.

Nincsenek megjegyzések: