Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. május 2., hétfő

Cégek, akik kimentek garanciából, letelt a szavatosságuk…




Márciusban, százezer fölötti lett azoknak a cégeknek a cégek száma, akiknek az adóhatóság elnöki rendeletével felfüggesztették az adószámát . És ezek közül a cégek közül sokan fel sem veszik, mint a macska a vasárnapot, hogy nincs joguk semmilyen tevékenységet folytatni és számlázni, élnek tovább még egy ideig, mint Marci Hevesen. Olyan is van, aki nem tudja hogy ebben a helyzetben van, különböző okok miatt, valljuk be, sokszor olyan könyvelő miatt, aki nem ért rá a bevallásokat letenni, mert a főmunkaideje máshol van, de a konyhai viaszosvászonon könyvel, persze mindenféle engedély nélkül, számla nélkül, feketén, és felellősségvállalás nélkül. Ezekre mondanám, hogy szegény cégek (!), ha nem tudnám, hogy, legtöbbször hasznot és védelmet remélnek az ilyen ismeretségből, könyvelésből. De a legtöbbjük tudja, hogy mi történik, szándékosan nem teszi le azokat az adóhatósági bevallásokat, nyilatkozatokat melyek alapján nekik áfát és különböző adókat , járulékokat kellene fizetni. Más szóval felelőtlen adócsaló, ő az, aki szinte mindig kicsúszik az adóhatóság kezei közül, akinek nem található a székhelye, tulajdonosa, adminisztrátora, milliós áfákat, adókat csal el az államtól.De hiába tudja mindenki, hogy igy van, szenvedjen az, aki jóhiszemű, figyelmetlen és tőlük vásárolt, nekik adott el vagy szolgáltatott, aki nem nézett utána, hogy kivel paktált le 
 


Adójogilag ezek a cégek nem is léteznek, s ha nem létezik egy cég nem lehet vele kereskedni, nem lehet neki szolgáltatni, jogilag érvénytelenek a vele kötött ügyletek.

A törvény előirja, hogyha egy cég fél évig, nem teszi le a fennt emlitett áfanyilatkozatokat, és adó- és járulékbevallásokat, akkor az adóhivatal felfüggeszti az adószámát, ezzel gyakorlatilag lakatot vetve a cég kapujára.Van olyan rendelkezés is , hogy abban az esetben is fel lehet függeszteni az adószámot, ha egy cég többszörös felszólitásra sem engedi ellenőriztetni magát, nem ott folytat tevékenységet, ahová bejelentette, gond van a székhely adataival stb.

Fanyar- (hogy ne mondjam, hogy akasztófa-vagy morbid) humorral kitalált boritékja van az adóhatósági leveleknek , nem csak ebben az esetben, hanem , általában, ha baj van, adóhátrálék vagy egyéb gond, gyászjelzéses, feketenégyzetes leveleket küldenek, hogy mindenki, de postai szolgálat dolgozói, az éppen jelenlévő ügyfelek, ismerősök és a postaládát leső szomszédok föltétlen tudják, hogy adóügyileg vaj van a fejeken.

Most is ehhez hasonló leveleket kezdtek kapni a vállalkozások, még ha nem is gyásznégyzetesek mint eddig, de mindenképpen gyászos értesitéssel, olyannal, amire még nem volt példa és ha eddig, bánatában, nem kapott infarktust a pénzhiánnyal, nem fizető ügyfelekkel küszködő vállalkozó, ha meglátja a levél tartalmát és megtudja a következményeket , biztosan a szívéhez kap. Mert ez a tartalom azt jelenti, hogy intézkedjünk, mert olyan céggel voltunk kapcsolatban, dolgoztunk neki vagy adtuk el az áruinkat, akinek nem volt éppen érvényes adószáma. S emiatt a kiállitott számláink értéke elkobozható, hiába fizettünk adót és áfát utána.Vagy forditott esetben olyan szolgáltatást vagy nyersanyagot vásároltunk, amelynek a számlája, értéke kitörülhető a költségek közül, nem levonható sem költség- sem áfaszempontból. S ha még ez nem elég a szomorúságból és a néha igen megterhelő költségekből, és „szerencsénk” van még azt is ránk foghatják, hogy mi követtünk el adócsalást, nem az adócsaló.

A fenti levelekben lévő „intézkedni kell” kifejezés, azt jelenti, hogy ha ilyen esetünk van, figyelembe véve a törvényben előirtakat, módositani kell a bevallásokat, javitani kell az áfán és az adón, és be kell fizetni a különbséget.Önkéntesen, jóhiszeműleg.

És egyébként, mind jobban és jobban kell figyelnünk az üzleti partnereink „érvényességére”. Hallottam olyan, nagy mennyiségben fát értékesitő egységről,aki évekig úgy adott el fát, hogy nem volt érvényes adószáma. Gondolják el, hogy a jóhiszemű vásárló, aki nyersanyagot vett ebben az esetben, milyen helyzetben lehet, ha nem ismerik el költségként a fa árát és a megnövekedett irreális nyereség nyomán, be kell fizetni büntető kamatokkal együtt, esetleg évekre visszamenőleg, az igy keletkezett profitadót.

S hogy honnan lehet tudni, hogy ilyen céggel volt (van) kapcsolatunk? Az adóhatóság onnan tudja, hogy félévenként kötelező módon lejelentjük nekik elektrónikusan az összes kimenő és bejövő számláinkat egyenként, számlaszámmal, adószámmal és értékkel,mindennel azonositóval, innen már, ilyen adatbázis birtokában, programok segitségével sok minden kiszűrhető, többek között ez is, ami alapján a fennt leirt módon értesitenek.

De legjobb, ha ezt nem várjuk meg, mert ennek nagy ára lehet, hanem nagyon odafigyelünk, arra, hogy kivel állunk szóba üzletileg, kinek dolgozunk és szolgáltatunk, kitől vásárolunk bármit. Az adóhatóság weblapján (www.anaf.ro) megtalálható ezeknek a cégeknek a listája, akikből Hargita megyében, az országos átlag szerint, kevés, csak 535, adószámától megfosztott cég van. Ez is elég ahhoz, hogy esetenként nagyon ráfázzunk.

Nincsenek megjegyzések: