Mottó: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” André Kostolany


2011. május 18., szerda

Ennek fele sem tréfa!

Megjelent: Csíki Hírlap, 2011. 05.17, kedd 
 
Egy hideg, egy meleg… munkaügyekben, ezt a címet akartam először ennek a cikknek adni, de aztán rájöttem, hogy nagyon sok hideg, illetve ijesztően sok hidegrázás van ebben a témában, és csak egy igen kis meleg, illetve langyos jó hírecske akad a végére.

Pedig nagyon úgy nézett ki, hogy végre a munkaadók kedvére is való ez a törvény. Nagyjából igaz is, ha mindent sikerül határidőben újba rakni, betartani. És ha már mindenki szert tett egy megfelelő képesítéssel rendelkező eletronikus munkakönyv (REVISAL) kitöltőre, munkavédelmisre, munkahelyi kockázatelemzőre, és az egy bolti alkalmazottja mellé egy humánerőforrás-menedzserre. Annak sem lesz baja vele, aki mindig, mindent eddig is törvényesen végzett, és bírta cérnával az uzsorakamatnak megfelelő fizetés utáni járulékokat. 


Még meg sem száradt jóformán a tinta az új munkatörvénykönyv hatályba lépését hitelesítő aláíráson, máris ellenőrzés ellenőrzést ér. Az elmúlt héten hirdet­tek „zéró toleranciát” a feketemunka ellen, a munkaügyi felügyelőség és az ellenőrökké átalakult „munkakamara” a vendéglátóiparban, a kereskedelemben el is kezdte az ellenőrzést, folytatva a szolgáltatásokkal és más olyan érzékeny helyeken, ahol a legnagyobb szokott lenni a feketemunka gyakorlata: az építőiparban, a közvélemény-kutatásban, a sajtótermékek terjesztőinél stb., stb. És nem csak a munkaügyisek jönnek, hanem velük együtt a pénzügyőrség, csendőrség vagy rendőrség is. Nem töltenek, csak lőnek, más szóval nem figyelmeztetnek, hanem alkalmazzák a törvényt.

Épp azért nagyon figyelmesnek kell lenni a következőkre: pontosan és az előírásoknak megfelelően kell vezetni az elektronikus munkakönyvet, mert ha a munkaszerződés nincs beiktatva ebbe, a számítógépes munkakönyvbe (amit már a vállalkozónak kell vezetni), vagy ha orvosi igazolás nélkül alkalmazunk valakit, annak az ára 1500 és 3000 lej között van. Ha nem adjuk az alkalmazottunk kezébe a munkaszerződést, 1500-2000 lejbe, ha nem iktatjuk be a felmondását, 1500-3000 lejbe kerülhet.

Ha munkaszerződés nélkül dolgoztat a munkaadó, öt emberig, egyenként mindegyik után

10 000 és 20 000 lej közötti büntetés jár. Ha egy ilyen ötös létszámú helyzetbe belefut egy kisebb vállalkozó, annak szomorú vége lesz, mert nem kell majd lakatot tenni a „boltra”, egyúttal ez a vállalkozás végét is jelentheti. Manapság melyik kis cég bírna el egy ekkora veszteséget?

Az öt személyen felüli munkaszerződés nélküli alkalmazás már bűncselekménynek számít, és egy-két év börtönt is vonhat maga után. Szabadságvesztéssel büntethető az is, ha kiskorút alkalmazunk a törvények betartása nélkül, vagy ha egy törvénytelenül itt tartózkodó a dolgozónk.

A fenti súlyos büntetések mellett még a vállalkozások államsegélyeit, támogatásait, európai uniós pénzeit is visszavonhatják, visszamenőleg egy évre, a telephelyeiket bezárhatják, akár öt évre is eltilthatják az állami szerződésektől, de a különböző működési engedélyektől is megfoszthatják a bűnöst.

Munkaszerződés hiányában a dolgozót is megbüntetik 500-1000 lej közötti összeggel. Ilyen büntetés mostanig nem volt, de egyes munkavállalók a kapott segélyek miatt nem akartak munkaszerződést kötni, ezzel a rendelkezéssel ezt is ki akarják küszöbölni.

Azt hiszem, nem akad olyan munkaadó széles ez országban (nehezen jön a számra, hogy hazában!), akire nem hárulna új feladat az új törvény kapcsán. Nagyon gyorsan újra kell szabni a belső rendszabályzatot, el kell készíteni a munkaköri leírásokat (tudom, hogy eddig is kellett volna, még az egyetlen alkalmazottunknak, a bolti eladónknak is!), konkrétan, írásban le kell szögezni, hogy milyen teljesítményt várunk el az alkalmazottainktól. Persze, még sok olyan dolgot el kell készíteni, amelyet eddig is kellett volna, de ezután már nem lesz pardon, ilyen a munkahelyek kockázatelemzése, veszélyességének megállapítása és az ebből fakadó kötelezettségek, munkavédelmi előírások, szabályok rögzítése, ennek feldolgozása, alkalmazása és a többi, és a többi.

Tudják, mi a rendkívüli jó ebben az egészben? Az, hogy a törvény és az ellenőrök sem tesznek különbséget a szakemberekkel körülbástyázott multinacionális cég és a munka nélkül maradt atyánkfia által létrehozott, egy-két alkalmazottas megélhetési kft. között. Arra volnék kíváncsi, hogy például Franciaországban is így van-e, mondjuk egy sajtgyártó kisiparos két munkásának, akiből az egyik a fia, van-e munkaköri leírása vagy munkahelyi kockázatelemzése?

Na de, ne felejtsem el, van egy jó hír is, ezután az egyéni vállalkozók is alkalmazhatnak a szakterületüknek megfelelő szakembert. Még nincs rá törvény, csak most készíti a kormány, vállalkozásélénkítés céljából. De a munkatörvénykönyv szerint számukra is kell majd jelenléti ív, munkaköri leírás, belső rendszabályzat és minden ilyen ínyencség.

Nincsenek megjegyzések: